Alles wat u wilt weten over bellen, internetten en sms’en via prepaid

0
2644
Alles wat u moet weten over prepaid
Alles wat u moet weten over prepaid

Voor bellen, sms’en en internetten via prepaid is er geen sprake van een abonnement en daarom hoeft u bij de telecomaanbieder geen contract af te sluiten. U krijgt een simkaart van de telecomaanbieder waarop u zelf telkens een nieuw tegoed zet.

Zolang er sprake is van een tegoed kunt u met de prepaid simkaart bellen, sms’en en internetten. Is het tegoed op, dan is dat niet meer mogelijk. U blijft overigens wel telefonisch bereikbaar en u kunt ook nog steeds sms-berichten ontvangen.

In vergelijking met een abonnement inclusief smartphone of een sim-only abonnement is prepaid wel wat duurder in gebruik: de kosten voor een belminuut, een sms-bericht en een MB zijn wat hoger. Daar staat tegenover dat u niet vast zit aan een abonnement en dus geen maandelijkse rekening van een telecomaanbieder ontvangt.

Wanneer is het slim om van prepaid gebruik te maken? Als u heel weinig belt en vooral bereikbaar moet zijn, is prepaid een goede keuze. Ook als u behoefte heeft aan een reserve-telefoon, dan kunt u voor prepaid kiezen. Ook als u anoniem met uw telefoon wilt communiceren, is prepaid een goede keuze. Ook als u artikelen aan- en verkoopt op sites als eBay en Marktplaats, kan een anonieme prepaid een uitkomst zijn. Dan hoeft u niet het nummer van uw de telefoon te geven die u dagelijks gebruikt.

Prepaid verkrijgbaar in twee varianten

Prepaid is zowel online als in de winkel verkrijgbaar in twee varianten:

 • prepaid simkaart
 • prepaid simkaart + telefoon (dubbelverkoop)

Prepaid simkaart

Een simkaart voor prepaid kunt u bijna overal kopen. Ze liggen bij de kassa van uw supermark en tijdschriftenwinkel, maar ze zijn ook verkrijgbaar bij uw plaatselijke sigarenzaak. Vaak krijgt u bij aankoop van een prepaid simkaart al een klein tegoed van bijvoorbeeld € 5 op. Na online registratie bij de telecomaanbieder ontvangt u vaak nog eens € 5 extra tegoed. Natuurlijk moet u zelf zorgen voor een simlockvrij toestel waarin u de prepaid simkaart plaatst.

Prepaid simkaart + telefoon (dubbelverkoop)

Het is ook mogelijk om een prepaid simkaart in combinatie met een telefoon te kopen. De telefoon is dan direct uw eigendom. Op de meegeleverde telefoon kan een simlock hebben en dat betekent dat u alleen de prepaid simkaart van een bepaalde telecomaanbieder kunt gebruiken. Het gebeurt ook dat de meegeleverde telefoon simlockvrij is en dan kunt u ook een simkaart van elke willekeurige telecomaanbieder gebruiken.

De telefoons die samen met een prepaid simkaart worden verkocht zijn meestel niet de topmodellen. Bij een aantal telecomaanbieders, zoals Lebara en T-Mobile, zijn telefoons inclusief prepaid simkaart te koop. Bij de Mediamarkt zijn vele smartphones inclusief prepaid simkaart te koop.

Prepaid met of zonder account?

Als u een simkaart koopt, heeft de mogelijkheid om wel of niet een account aan te maken bij de telecomaanbieder.

Prepaid met account

Maakt u een account aan, dan geniet u doorgaans enkele voordelen. Na registratie ontvangt u vaak eenmalig een extra tegoed van enkele euro’s en u kunt online uw verbruik inzien. Vanwege het feit dat ze nu uw contactgegevens hebben, zult u waarschijnlijk ook commerciële aanbiedingen via e-mail ontvangen. Via een eenvoudig linkje in elke e-mail kunt u zich altijd heel gemakkelijk uitschrijven voor deze nieuwsbrieven en aanbiedingen.

Prepaid zonder account

Maakt u geen account bij de telecomaanbieder aan, dan kunt u in principe anoniem bellen, sms’en en internetten. Maar dat betekent dat u online via de website van de telecomaanbieder uw verbruik niet kunt inzien. U kunt wel bellen naar een speciaal nummer om uw bel- en datategoed te horen.

Mobiele app

Veel telecomaanbieders bieden ook nog een app waarmee u op de smartphone uw verbruik kunt inzien. Deze apps kunt u downloaden in de App Store (Apple), Google Play (Android) en Microsoft Store. Om zo’n app te kunnen gebruiken, moet u wel een account aanmaken bij de telecomaanbieder.

Nummerbehoud is mogelijk

Bij de aanschaf van een prepaid pakket (simkaart of simkaart met telefoon) krijgt u standaard een nieuw nummer. Maar het is ook mogelijk om een bestaand telefoonnummer over te zetten naar de aanbieder van prepaid. Dan moet u wel een account aanmaken en de procedure voor het overzetten een telefoonnummer in werking zetten.

Opwaarderen

Een prepaid tegoed opwaarderen kan tegenwoordig op verschillende manieren. Afhankelijk van de telecomaanbieder heeft u de keuze uit verschillende mogelijkheden: opwaardeerbon, kraskaartje, sms, app en automatisch opwaarderen.

Opwaardeerbon

Bij de supermarkt, sigarenboer of tijdschriftenwinkel kunt u tegen betaling een beltegoed kopen. U noemt het bedrag (meestal € 5, € 10 of veelvouden daarvan) en de naam telecomaanbieder. U krijgt dan een geprinte bon met een unieke code. U belt met de telefoon naar een speciaal nummer, waarna u met de toetsen van de telefoon de code invoert. De code sluit u vaak af met een hekje. Als u de code heeft goed heeft ingevoerd, zal een computerstem u dat direct mededelen.

Kraskaartje

Veel telecomaanbieders werken ook met kraskaartjes met daarop een bepaald tegoed. Ze zijn vaak verkrijgbaar met een tegoed van € 5, € 10, € 20 of € 50. De unieke code van het op kraskaartje moet u invoeren op uw telefoon, waarna u over het aangekochte saldo beschikt. Om de unieke code zichtbaar te maken, moet u met een muntstuk een zilverkleurig laag wegkrassen, waarna de code zichtbaar is.

SMS

U stuurt een sms met het opwaarderbedrag naar een bepaald nummer. Dat kan alleen als u zich heeft geregistreerd bij een telecomaanbieder.

App

Via een app kunt u ook opwaarderen. Maar dat werkt alleen als u een smartphone heeft. U installeert de app (Android of iOS) en maakt een account bij de telecomaanbieder aan. Met uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt u met de app inloggen, waarna u het saldo kunt verhogen.

Automatisch opwaarderen

Bij sommige aanbieders van prepaid kunt u ook automatisch opwaarderen. Eigenlijk krijgt prepaid dan de kenmerken van een sim-only abonnement. In de meeste gevallen is het wel mogelijk om per maand op te zeggen.

Prepaid omzetten naar een sim-only abonnement

Bij een aantal telecomaanbieders kunt u prepaid omzetten naar een sim-only abonnement. Maakt u gebruik van prepaid, dan is het verstandig om na een tijdje eens te kijken naar uw maandelijkse verbruik en wat u daarvoor uitgeeft. Dan is het heel goed mogelijk dat een sim-only abonnement toch goedkoper in gebruik is.

Het is goed om te weten dat er ook sim-only abonnementen bestaan die u per maand kunt opzeggen. Zo bent u nog steeds flexibel en niet gebonden aan langdurige contracten. Zo bent u bijna net zo flexibel als met prepaid en u bespaart op jaarbasis waarschijnlijk een hoop centen.

Waarschuwing: raak u telefoonnummer niet kwijt

Heeft u een prepaid simkaart, dan is het slim om hierop altijd een positief tegoed te zetten. Ook is het aan te raden minstens een keer per half jaar (of per jaar) de telefoon met prepaid simkaart te gebruiken. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat niet meer kunt bellen, sms’en en internetten en ook uw telefoonnummer kwijtraakt. De exacte voorwaarden verschillen per telecomprovider. Maar over het algemeen geldt: bij te lange inactiviteit vervalt de prepaid simkaart en kunt u er helemaal niets meer mee. Het betekent ook dat u via het prepaid telefoonnummer ook voor anderen niet meer te bereikbaar bent.

Voor- en nadelen van prepaid

Wat zijn de voor- en nadelen van prepaid? Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van bellen, sms’en en internetten via prepaid overzichtelijk op een rijtje.

Voordelen Prepaid

Dit zijn de voordelen van bellen, sms’ en en internetten via prepaid:

 • Met prepaid hoeft u geen contract te ondertekenen en zit u niet vast aan een abonnement.
 • Met prepaid heeft u geen financiële verrassingen aan het einde van de maand: u betaalt vooraf voor verbruik.
 • Prepaid is geschikt voor voor wie af en toe belt en vooral bereikbaar wil zijn.
 • Met prepaid blijft u ook telefonisch bereikbaar als uw tegoed op is.
 • Met prepaid kunt u met uw smartphone geheel anoniem bellen, sms’en en internetten.
 • Met prepaid kunt u ook sms-berichten ontvangen als uw tegoed op is.

Nadelen prepaid

Dit zijn de nadelen van bellen, sms’ en en internetten via prepaid:

 • Als het tegoed op is, kunt u niet meer bellen, sms’en en internetten.
 • Met prepaid betaalt u hogere tarieven voor bellen. sms’en en internetten
 • Om met prepaid uw telefoonnummer te behouden moet u minstens elk (half)jaar het toestel gebruiken.
 • Als u niet een account aanmaakt bij de telecomaanbieder van prepaid, kunt u online of via een app uw verbruik niet inzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.