AfrekenmethodesBent u zich bewust van het feit dat telecomaanbieders belminuten en data op verschillende manieren afrekenen? De afrekenmethode heeft invloed op de hoeveelheid belminuten en data die uw telecomaanbieders in rekening brengt. Wat betreft afrekenmethodes maken we een onderscheid tussen belminuten en data.

Belminuten

Met betrekking tot bellen hanteren telecomaanbieders de volgende afrekenmethodes:

  • afrekenen per seconde
  • afrekenen per minuut
  • 1e minuut volledig in rekening brengen, daarna per seconde betalen

Afrekenen per seconde

Belt u 40 seconden, dan betaalt u ook 40 seconden. Dat is de meest eerlijke manier van belkosten in rekening brengen.

Afrekenen per minuut

Sommige telecomaanbieders ronden gesprekken af op hele minuten. Belt u drie minuten en 15 seconden, dan worden vier hele minuten in rekening gebracht. Uit onderzoek blijkt dat telefoonrekeningen dan tot 30 procent duurder zijn.

1e minuut volledig in rekening brengen, daarna per seconde betalen

Er zijn telecomaanbieders die eerste minuut volledig in rekening brengen. Als u bijvoorbeeld 18 seconden belt, moet u toch de eerste minuut volledig betalen. Belt u 2 minuten en 3 seconden dan betaalt u 2 minuten en 3 seconden.

Bij providers die altijd een volledige eerste minuut in rekening brengen, bent u zo’n 18 procent meer aan belminuten kwijt. In gewoon Nederlands: u bent sneller door uw belbundel heen.

Bij T-Mobile betaalt u bij de T-Mobile Go abonnementen altijd de eerste minuut, daarna per seconde.

Ongebruikte belminuten

Het komt voor dat u uw belbundel niet helemaal verbruikt. U hebt bijvoorbeeld 100 belminuten per maand, maar in een bepaalde maand belt u maar 90 minuten. Dat is tien minuten minder dan de afgesproken belbundel.

Voor zover onze kennis strekt is Telfort de enige partij bij wie u ongebruikte belminuten naar de volgende maand kan meenemen. Er zijn hieraan wel voorwaarden verbonden. In 2019 heeft KPN bekend gemaakt dat het merk Telfort opgaat in KPN.

Data

Heeft u een databundel bij een telecomaanbieder, dan is het mogelijk dat het dataverbruik per internetsessie naar boven wordt afgerond. Aanbieder Youfone rondt het dataverkeer per sessie af naar 100 KB.