Databundel

Bij alle telecomaanbieders kunt u een abonnement met databundel afsluiten. Bundels zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Tegenwoordig kunt u ook bundels afnemen met onbeperkt dataverkeer. Bij sommige telecomaanbieders ook mogelijk om de databundel geheel achterwege te laten. Bij T-Mobile is het mogelijk om een sim-only abonnement zonder databundel af te sluiten.

Databundel met een bepaalde grootte

De grootte van een bundel drukken we aantal uit in MB, dat is de afkorting van megabyte. Hoe meer MB’s, hoe meer u kunt downloaden. De grootte van uw databundel is afhankelijk van uw verbruik. Het in- en uitgaande dataverkeer zorgt ervoor dat uw databundel gedurende de maand langzaam opraakt.

Bent u door uw databundel heen, dan zijn er afhankelijk van uw telecomaanbieder drie mogelijkheden:

  • U kunt niet meer internetten (dataverkeer stopt)
  • U kunt blijven internetten met lagere internetsnelheid
  • U kunt blijven internetten tegen een hoger buitenbundeltarief

Heeft u een telefoonabonnement bij Tele2, dan stopt de internetverbinding na het verbruiken van de bundel. Heeft u 80% van uw maandelijkse bundel verbruikt, dan ontvangt u op uw smartphone een bericht dat uw bundel bijna leeg is. Met de app van Tele2 kunt u een aparte databundel kopen voor het resterende deel van de maand.

Soms heeft u ook nog de keuze uit een 3G- of 4G-netwerk. Het 4G-netwerk is moderner en sneller. Veel telecomproviders, zoals T-Mobile en Vodafone, zijn al bezig met het testen van 5G-netwerken. De verwachting is dat in 2020 de eerste 5G-netwerken voor consumenten en bedrijven beschikbaar zullen zijn.

Data-only abonnementen

Het is tegenwoordig ook mogelijk om data-only abonnementen af te sluiten. Dat is een abonnement dat alleen bestaat uit een databundel. Het is overigens nog steeds mogelijk om met zo’n data-only abonnement te bellen en sms-berichten te versturen. Dan betaal u extra voor elke belminuut of verstuurd sms-bericht. Heeft een data-only abonnement en wordt u gebeld of ontvangt u een sms-bericht, dan kost dat u vanzelfsprekend helemaal niets.

Youfone biedt een data-only abonnement met een bundel van 10 GB aan. Ook Tele2 biedt data-only abonnement aan.