Bellen

Als u via een telecomaanbieder wilt bellen, kunt u dat op verschillende manieren doen. Dat kan via een sim-only abonnement of een abonnement in combinatie met een smartphone maar u kunt ook bellen via prepaid.

Belbundel

Bij een abonnement hoort altijd een belbundel met een bepaalde hoeveelheid belminuten. Heeft u belbundel van 100 minuten, dan kunt u 100 minuten bellen. Belt u meer dan 100 minuten, dan betaalt u voor deze gesprekken een bepaald bedrag tegen een buitenbundeltarieven. Bepaalde telefoongesprekken vallen niet binnen de bundel, zoals bellen naar betaalnummers en bellen naar het buitenland.

Belt u via prepaid, dan kunt u bellen zolang u een tegoed heeft. Is het tegoed op, dan kunt u niet meer bellen. Zodra u weer zorgt voor voldoende tegoed

Afrekenmethodes voor telefoongesprekken

Telecomaanbieder ronden telefoongesprekken op verschillende manieren af: per seconde of per minuut.

Afrekenen per seconde

Per seconde is het beste, omdat je dan alleen betaalt voor de tijd dat je daadwerkelijk hebt gebeld.

Afrekenen per minuut

Afrekenen per minuut is minder aantrekkelijk, als je bijvoorbeeld zes minuten en 20 seconden belt, dan betaal je wel zeven minuten. Dat gaat weer van uw belbundel af, tenzij u een abonnement met onbeperkt bellen hebt.

Onbeperkt bellen

Veel telecomaanbieders bieden tegenwoordig onbeperkt bellen aan. Bij zo’n abonnement ontvangt u aan het einde van de maand nooit meer een hoge rekening aan het einde van de maand als u een veel heeft gebeld. Onbeperkt bellen betekent dat voor een vast bedrag per maand onbeperkt telefoongesprekken kunt voeren. Bij het onbeperkt bellen gelden natuurlijk wel uitzonderingen. Zo kost bellen naar betaalnummers nog steeds geld en dat geldt natuurlijk ook voor telefoontjes naar het buitenland.

Vast bellen

Vanzelfsprekend kunnen we ook bellen via de vaste lijn in ons huis. Voorheen bood alleen KPN Telecom (vroeger bekend onder de naam PTT), maar tegenwoordig kunt u ook via partijen als Ziggo, Vodafone, Tele2 en glasvezelaanbieders bellen via een vaste lijn. Bellen via een vaste lijn (analoge lijn, internetverbinding) noemen we in de volksmond ook wel vast bellen.

Alternatieven

Er zijn ook andere manieren waarop je kunt bellen, denk aan Skype.