Simkaart

Een mobiele telefoon heeft een simkaart nodig om te kunnen bellen. SIM is de afkorting van Subscriber Identity Module.

Soorten simkaarten

Momenteel zijn de volgende drie type simkaarten het meest gangbaar: mini (standaard), micro en nano. Deze drie type simkaarten verschillen in grootte.

Als een nieuwe simkaart van uw telecomaanbieder ontvangt, krijgt u een plastic kaartje ter grootte van een bankpasje. In dit plastic kaartje zit de simkaart die u in de telefoon stopt. De drie typen simkaarten (mini, micro en nano) zitten in dit kaartje. U kunt het juiste simkaartje eruit drukken.

3-in-1-simkaart met mini-SIM,  micro-SIM en nano-SIM
3-in-1-simkaart met mini-SIM, micro-SIM en nano-SIM

Heb je een nano simkaart en moet deze in een telefoon waarin alleen en mini-simkaart past? Dan kun je via een adapter deze passend maken.

Heb je een min simkaart en moet deze in een toestel waarin een nano kaart past? Via een speciale tang kun je dit kaartje kleiner maken. Deze tang kun je online kopen maar ook veel telefoonwinkels hebben deze beschikbaar. Dat doen ze gratis of tegen een klein bedrag.

Een simkaart zelf bijknippen met een schaar is echt af te raden. De kans dat het misgaat is groot. Dan kun je niet meer bellen. Of soms kunt u niet meer bellen maar heeft u slecht bereik.

Heb je een bestaand abonnement en heb je een nieuw toestel waarin een nano simkaart past? Dan is het niet nodig om de bestaande simkaart om maat te knippen met een tang. Beter is om een nieuwe simkaart aan te vragen bij de telecomaanbieder. Dat kost slechts een bescheiden bedrag.

Overige simkaarten

Apple SIM

Dit is een simkaart die is ingebouwd in een iPad.

NFC simkaart

Met deze simkaart kun je ook betalingen doen.

Pincode

Het is mogelijk om een simkaart te beveiligen met een pincode.Dan kun je een simkaart ook nog voorzien van een pincode. Dat betekent dat je eerst de pincode moet intoetsen om te kunnen bellen. Zo kunt u voorkomen dat andere personen met uw telefoon kunnen bellen, sms’en en internetten.

Nieuwe simkaart aanvragen

Het kan soms nodig zijn om een nieuwe simkaart aan te vragen. Een simkaart kan slijten. Dat geldt zeker als u deze simkaart al een paar jaar gebruikt. Het koper van de simkaart kan minder goed contact maken met de telefoon, waardoor de kwaliteit van de gesprekken achteruit gaat. Het kan ook zijn dat u bijvoorbeeld een mini-simkaart met een schaar heeft verkleind tot een nano-simkaart en u heeft dat verprutst waardoor u niet meer kunt bellen.

Informatie over het aanvragen een nieuwe simkaart: