Tethering

Bij tethering gebruikt u de smartpone als modem om een ander apparaat toegang tot internet te geven. Via de 3G- of 4G-verbinding van uw smartphone maakt een ander apparaat, zoals een laptop of tablet, connectie met het internet. Overigens kunt u ook een andere smartphone via tethering toegang tot het internet bieden. Dat kan handig zijn als een van de smartphones geen internettoegang meer heeft, omdat bijvoorbeeld de maandelijkse databundel op is.

Praktijkvoorbeeld tethering

Stel, u hebt bent onderweg met uw laptop en er is geen wifi beschikbaar. U wilt wel graag met uw laptop toegang tot het internet om websites te bezoeken en e-mail berichten te versturen. Maar u heeft wel uw smartphone met internettoegang in uw binnenzak zitten. Dan kunt u via de smartphone uw laptop toegang tot het internet geven. Dat noemen we tethering.

In het geval van tethering maakt uw laptop dan gebruik van de mobiele internetverbinding van uw smartphone om toegang tot het internet te krijgen. Maar u moet natuurlijk ook een verbinding tot stand brengen tussen uw laptop en de smartphone die toegang biedt tot internet.

Als u tethering heeft aangezet, maakt uw smartphone een wifi-netwerk waarop u met uw laptop kan inloggen. Maakt u gebruik van wifi om een draadloze verbinding tussen smartphone en tablet (of laptop) tot stand te brengen, dan moet de afstand tussen de apparaten niet te groot zijn, want anders werkt het niet.

Voor het inloggen op dit wifi-netwerk heeft u wel een wachtwoord nodig om op het wifi-netwerk van uw smartphone in te loggen. Dit wachtwoord is te vinden in de instellingen van de smartphone die een ander apparaat toegang geeft tot internet.

Er zijn ook nog andere manieren om een verbinding tot stand te brengen tussen uw smartphone en laptop, zoals een usb-kabel, infrarood (IrDA) en bluetooth.

In dit voorbeeld gaan we uit van een laptop, maar het kan ook gaan om een tablet of zelfs een smartphone, waarvan de databundel leeg is.

Accu sneller leeg

Houd ook rekening met het feit dat de accu van de smartphone relatief snel leegraakt bij tethering. Neem daarom een losse powerbank mee, dan kunt u de smartphone tussentijds opladen.

Databundel sneller leeg

Bij tethering raakt de databundel van uw smartphone ook een stuk sneller leeg. Dat is niet zo gek want een ander apparaat maakt gebruik van de internetverbinding van uw smartphone.

Gelukkig bieden telecomaanbieders ook abonnementen met grote of onbeperkte databundels. Bij sommige telecomaanbieders kunt u via de mobiele app een extra databundel bestellen als uw maandbundel als gevolg van tethering op is.