Simlock

Telecomaanbieders die een abonnement in combinatie met een telefoon aanbieden mogen een simlock toepassen. Dat betekent dat u het telefoontoestel alleen kunt gebruiken in combinatie met de simkaart van de telecomaanbieder bij wie u het abonnement heeft afgesloten.

Als u een abonnement afsluit in combinatie met een nieuwe smartphone, dan heeft het toestel vrijwel altijd een simlock. U bent dus verplicht om deze smartphone te gebruiken met het mobiele netwerk van de telecomaanbieder. Op deze manier kan de telecomaanbieder geld aan u verdienen.

Telecomaanbieders verkopen ook telefoontoestellen in combinatie met een prepaid simkaart. Hier is dus sprake van dubbelverkoop. Het telefoontoestel is direct uw eigendom. Ook op zo’n toestel zit vrijwel altijd een simlock. Bij deze dubbelverkoop komen we tegenwoordig ook telefoons tegen die geen simlock hebben.

In een toestel met een simlock kunt u geen simkaart van een andere telecomaanbieder gebruiken. Stopt u in dit toestel een simkaart van een andere aanbieder, dan krijgt u een melding dat het niet werkt.

Zo checkt u of een toestel een simlock heeft

Plaats een simkaart van een andere telecomaanbieder in de telefoon. Als u nu kunt bellen, sms’en of internetten, dan zit er geen simlock op het toestel.

Overzicht van foutmeldingen bij het plaatsen van een simkaart van een andere telecomaanbieder in een telefoon met een simlock.

  • Plaats juiste simkaart
  • Insert correct simcard
  • Voer subsidy code in
  • Voer SDCK-code in
  • Geef simlock

Een simlock zorgt er dus voor dat u met een telefoon alleen via een bepaald telecomnetwerk kunt bellen, sms’en en internetten.

Simlockvrij maken

Een jaar na het afsluiten van het abonnement is de telecomaanbieder verplicht op uw verzoek de simlock te verwijderen. Daarvoor kunt u dan contact opnemen met de telecomaanbieder. U kunt ook de unlockcode opvragen om het toestel simlockvrij te maken.

Het toestel simlockvrij maken kunt u soms zelf doen. Op het internet circuleren handleidingen waarmee u een toestel simlockvrij kunt maken. De kans is natuurlijk aanwezig dat het simlockvrij maken met zo’n handleiding misgaat. Rommelt u op eigen houtje met uw telefoon en gaat het mis, dan kunt u zich niet meer beroepen op de standaardgarantie.

U kunt ook naar een telefoonwinkel in stad gaan. We bedoelen de kleine winkels waar ze ook smartphonehoesjes verkopen en reparaties aan smartphones en tablets uitvoeren. Daar kunt u ook vaak tegen betaling een toestel simlockvrij laten maken. Maar hier ook geldt: dit is voor eigen risico en de garantie op het toestel meestal vervalt.

Waarom een mobiele telefoon simlockvrij maken?

Er zijn verschillende redenen waarom u een toestel simlockvrij zou willen maken. U wilt het toestel verkopen, maar er zit nog een simlock van een bepaalde telecomaanbieder op. Is het toestel simlockvrij, dan kan de nieuwe eigenaar van het het toestel elke willekeurige simkaart plaatsen.

Wellicht heeft u een smartphone die hoort bij een abonnement. De contractduur is bijna afgelopen en het toestel werkt nog prima en kan nog gemakkelijk een jaar mee. U heeft geen zin om direct weer een duur abonnement met nieuwe smartphone af te sluiten. Dan kunt u ook de telefoon van uw abonnement simlockvrij laten maken, daarna kan er elke simkaart van elke telecomaanbieder in. U bent vrij om dan een sim-only abonnement af te sluiten bij een willekeurige sim-only aanbieder.

Pincode van de simkaart

Naast dat het toestel een simlock kan hebben, is een simkaart meestal ook beveiligd. De simkaart heeft dan een eigen pincode. Als u uw smartphone uitzet en weer aanzet, vraagt de simkaart om de pincode. Dit maakt het moeilijker voor dieven om misbruik van uw smarthone te maken. Als u de pincode van de simkaart niet invoert, is het niet mogelijk om te bellen, met uitzondering van noodnummer 112.

Als u een nieuwe simkaart krijgt, is de viercijferige pincode meestal 0000. Deze pincode kunt u gemakkelijk wijzigen in een andere pincode. Het is ook mogelijk om deze pincode van de simkaart te verwijderen.