Alles wat u wilt weten over de databundel van uw telefoonabonnement

0
1821
Alles wat u wilt weten over de databundel bij uw telefoonabonnement
Alles wat u wilt weten over de databundel bij uw telefoonabonnement

Bij alle telecomaanbieders kunt u een abonnement met databundel afsluiten. Bundels zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Tegenwoordig kunt u ook bundels afnemen met onbeperkt dataverkeer. Bij sommige telecomaanbieders ook mogelijk om de databundel geheel achterwege te laten. Bij T-Mobile is het mogelijk om een sim-only abonnement zonder databundel af te sluiten.

Databundel met een bepaalde grootte

De grootte van een bundel drukken we aantal uit in MB, dat is de afkorting van megabyte. Hoe meer MB’s, hoe meer u kunt downloaden. De grootte van uw databundel is afhankelijk van uw verbruik. Het in- en uitgaande dataverkeer zorgt ervoor dat uw databundel gedurende de maand langzaam opraakt.

Bent u door uw databundel heen, dan zijn er afhankelijk van uw telecomaanbieder drie mogelijkheden:

  • U kunt niet meer internetten (dataverkeer stopt)
  • U kunt blijven internetten met lagere internetsnelheid
  • U kunt blijven internetten tegen een hoger buitenbundeltarief

Heeft u een telefoonabonnement bij Tele2, dan stopt de internetverbinding na het verbruiken van de bundel. Heeft u 80% van uw maandelijkse bundel verbruikt, dan ontvangt u op uw smartphone een bericht dat uw bundel bijna leeg is. Met de app van Tele2 kunt u een aparte databundel kopen voor het resterende deel van de maand.

Soms heeft u ook nog de keuze uit een 3G- of 4G-netwerk. Het 4G-netwerk is moderner en sneller. Veel telecomproviders, zoals T-Mobile en Vodafone, zijn al bezig met het testen van 5G-netwerken. De verwachting is dat in 2020 de eerste 5G-netwerken voor consumenten en bedrijven beschikbaar zullen zijn.

Dataverbruik

Natuurlijk is het belangrijk om het dataverbruik gedurende de maand in de gaten te houden. Zo voorkomt u dat u buitenbundeltarieven maakt. Elke telecomaanbieder biedt een eigen mobiele app waarmee u het verbruik in de gaten kunt houden. Daarnaast bieden we een persoonlijke internetpagina waarop u tevens uw verbruik in de gaten kunt houden.

Buitenbundeltarieven

Heeft u uw databundel verbruikt, dan heeft u vaak de keuze om via de mobiele app van de telecomaanbieder een losse bundel aan te schaffen. Deze bundel is geldig tot het einde van de maand. Koopt u geen losse bundel, dan betaalt u een buitenbundeltarief voor elke MB die u verbruikt.

Dit zijn de buitenbundeltarieven voor data per telecomaanbieder:

Afronden dataverbruik

Als u mobiel internet op uw smartphone gebruikt, verbruikt u data. Het versturen van een e-mail bericht, het lezen van een nieuwsbericht of het bekijken van een filmpje: het kost data, waardoor de grootte van uw beschikbare databundel steeds kleiner wordt.

Met betrekking tot de kosten die samenhangen met het afronden van dataverkeer is het belangrijk dat u weet wat een internetsessie is. Stel, u leest een nieuwsbericht en bekijkt een filmpje via mobiel internet op uw smartphone. Op het moment dat u wat anders gaat doen, stopt deze activiteit, die we ook een internetsessie kunnen noemen. In het tijdvak dat deze internetsessie omspant, verbruikt u data. Na afloop van deze sessie ronden telecomaanbieders het dataverkeer af. Ze kunnen dat met kleine en grote eenheden afronden. Met heel veel internetsessies in de maand kan dat enorm in de kosten schelen.

Het afronden van dataverkeer na een internetsessie kunt u vergelijken met het afronden van telefoongesprekken. Afhankelijk van de telecomaanbieder worden deze gesprekken afgerond per seconde of per minuut. Gesprekken afronden per seconde is natuurlijk voor de consument de beste methode. U betaalt namelijk precies voor de minuten die u belt. Afronden per minuut is financieel nadelig. Stel dat je 10 keer een kort gesprek van 30 seconden belt, dan heeft u in totaal 5 minuten gebeld. Bent u aangesloten bij een telecomaanbieder die per minuut afrekent, dan betaalt u voor 10 minuten. Dit is zonde van het geld. Hetzelfde principe zien we bij het afronden van dataverkeer. Het is belangrijk dat u een telecomaanbieder kiest die in kleinst mogelijke eenheid dataverkeer afrekent.

Afronden data door telecomaanbieders:

  • Simyo: per kB (kilobyte)

Data-only abonnementen

Het is tegenwoordig ook mogelijk om data-only abonnementen af te sluiten. Dat is een abonnement dat alleen bestaat uit een databundel. Het is overigens nog steeds mogelijk om met zo’n data-only abonnement te bellen en sms-berichten te versturen. Dan betaal u extra voor elke belminuut of verstuurd sms-bericht. Heeft een data-only abonnement en wordt u gebeld of ontvangt u een sms-bericht, dan kost dat u vanzelfsprekend helemaal niets.

Youfone biedt een data-only abonnement met een bundel van 10 GB aan. Ook Tele2 biedt data-only abonnement aan. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.