Tien redenen om voor een sim-only abonnement te kiezen

0
1025
10 redenen om voor een sim-only abonnement te kiezen
10 redenen om voor een sim-only abonnement te kiezen

Consumenten kunnen op verschillende manieren met hun smartphone via een telecomaanbieder bellen, internetten en sms’en. Dat kan via prepaid, een abonnement inclusief smartphone of een sim-only abonnement. Vanwege de vele voordelen kiezen consumenten tegenwoordig steeds vaker voor een sim-only abonnement.

Na het online afsluiten van een sim-only abonnement ontvangt u meestal binnen enkele dagen per post een 3-in-1 simkaart, die u in uw eigen smartphone plaatst. Een sim-only abonnement, waarbij u alleen betaalt voor belminuten, data en sms-berichten, heeft een tiental voordelen.

U heeft lagere maandlasten

De lagere maandkosten zijn voor consumenten de belangrijkste reden om voor een sim-only abonnement te kiezen. U betaalt namelijk alleen voor belminuten, een databundel en een aantal sms-berichten die u per maand kunt versturen. Het is een abonnement waarbij u zelf voor een smartphone zorgt.

Kiest u daarentegen voor een abonnement inclusief smartphone, dan moet u maandelijks een veel hoger bedrag betalen. Dat komt omdat u de meegeleverde nieuwe smartphone, die al gauw enkele honderden euro’s kost, via een maandelijkse bijdrage in de abonnementskosten aan de telecomaanbieder terug moet betalen.

Ook ten opzichte van prepaid is een sim-only abonnement financieel aantrekkelijker. Het voordeel van prepaid is dat u niet vastzit aan een contract, maar de tarieven voor belminuten, data en sms-berichten zijn bij prepaid een stuk hoger in vergelijking met een sim-only abonnement.

U krijgt geen BKR-registratie

Omdat u bij een sim-only abonnement alleen betaalt voor een hoeveelheid belminuten, data en sms-berichten, hoeft u geen maandelijks bedrag voor de aflossing van een nieuwe smartphone aan uw telecomaanbieder te betalen.

Kiest u daarentegen voor een abonnement inclusief meegeleverde nieuwe smartphone, dan sluit u in feite een lening af. Gaat het om een smartphone met een waarde boven de € 250, dan wordt deze lening vastgelegd door Bureau Krediet Registratie (BKR). Financiële instellingen kunnen via zo’n BKR-registratie zien welke lening(en) u bent aangegaan.

Ook bij het afsluiten van een hypotheek kijkt een financiële dienstverlener naar de maandelijkse aflossingen van uw lening(en). Een BKR-registratie voor een dure smartphone bij uw telefoonabonnement zorgt ervoor dat u een lagere hypotheek krijgt en dus een minder mooi huis kunt kopen.

U kunt kiezen uit een ruim aanbod abonnementen

Kiest u voor een sim-only abonnement, dan heeft u keuze uit heel veel verschillende telecomproviders met elk hun eigen aanbod. Er is altijd wel een abonnement te vinden dat precies aan uw eisen voldoet. Wilt u veel belminuten en weinig data of wilt u onbeperkt bellen en internetten met uw smartphone? Het is allemaal mogelijk!

Heeft u geen tijd en/of zin om zelf de beste sim-only aanbieding te kiezen? Gebruik dan de sim-only vergelijker, waarmee u eenvoudig en snel de beste en goedkoopste keuze kunt maken. In de sim-only vergelijker voert u eenvoudig uw voorkeuren in, waarna het goedkoopste sim-only abonnement automatisch bovenaan de zoekresultaten staat.

U kunt gemakkelijk overstappen tussen aanbieders

Overstappen is vaak slim, zeker als u al enkele jaren een sim-only abonnement bij uw telecomaanbieder afneemt. Vaak kunt u tegen lagere kosten meer belminuten en een grotere databundel krijgen. Of u krijgt voor een lagere maandbedrag bij een andere sim-only aanbieder dezelfde hoeveelheid belminuten en data.

Overstappen is tegenwoordig heel erg gemakkelijk en via de optie nummerbehoud kunt u uw huidige telefoonnummer blijven gebruiken. Deze mogelijkheid is geheel gratis en kunt u aangeven bij het afsluiten van het nieuwe abonnement. Uw nieuwe sim-only aanbieder zegt uw contract bij de andere telecomaanbieder op. Daar heeft u dus geen omkijken naar.

Voordat u vaststelt welke sim-only aanbieder scherpere prijzen heeft, is het verstandig om uw huidige verbruik vast te stellen. Het gaat erom dat u ongeveer weet hoeveel belminuten en data u maandelijks verbruikt. Deze informatie is vaak te vinden op de factuur van uw huidige telecomaanbieder. Een andere manier om deze informatie te achterhalen, is om telefonisch contact met ze op te nemen.

Als u weet wat uw maandverbruik (belminuten en data) is, kunt u gericht zoeken naar een sim-only abonnement met betere voorwaarden. Een slim hulpmiddel is de sim-only vergelijker, waar u alleen het gewenste aantal belminuten en grootte van de databundel hoeft in te voeren, waarna automatisch het goedkoopste sim-only abonnement van een bepaalde telecomaanbieder bovenaan de zoekresultaten verschijnt.

Kiest u voor een andere sim-only aanbieder, dan kunt u vaak ook tijdelijk profiteren van een interessante actie, zoals geen aansluitkosten of een gereduceerd tarief voor de eerste maanden. Deze acties wisselen voortdurend en de laatste aanbieding is op de website van de telecomaanbieder te vinden.

U kunt contract voor een korte periode afsluiten

Bij een sim-only abonnement heeft u niet te maken met de kosten voor een smartphone die in een periode van 1 of 2 jaar aan uw telecomprovider moet terugbetalen. Zo’n meegeleverde smartphone kost al gauw enkele honderden euro’s en dat bedrag betaalt u terug gedurende de looptijd van het contract.

Kiest u voor een maandelijks opzegbaar sim-only contract, dan kunt u elke maand opzeggen en telkens weer een betere aanbieding zoeken. Aanbieders van sim-only abonnementen met een maandabonnement zijn: Ben, Budget Mobiel, hollandsnieuwe, KPN, Lebara en Youfone.

Overigens zijn er ook sim-only abonnementen met een contractduur van 1 of 2 jaar. Hierbij geldt: hoe langer de contractduur, hoe lager de abonnementsprijs per maand. De taireven voor een 2-jarig contract zijn het laagst, terwijl u voor een maandelijks opzegbaar sim-only abonnement de hoogste maandprijs betaalt, maar daar staat tegenover dat u elke maand uw contract kan opzeggen en naar een andere (lees: goedkoper) sim-only aanbieder kunt overstappen.

U maakt met objectieve criteria de beste keuze

Kiest u voor een sim-only abonnement, dan kunt u op basis van objectieve criteria, zoals belminuten, data en maximale maandprijs, de beste keuze maken. De maandelijkse prijs van het abonnement is voor de meeste consumenten de belangrijkste beslisfactor. \

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit via welke sim-only aanbieder u belt. De gesprekskwaliteit is bij elke aanbieder even goed en dat geldt ook voor de internetsnelheid. Dat komt door de drie uitstekende telecomnetwerken van KPN, VodafoneZiggo die in Nederland operationeel zijn.

Ook een virtuele telecomaanbieder, ook wel een mobile virtual network operator (MVNO) geheten, maakt gebruik van een van deze netwerken. Zo maken Youfone en Budget Mobiel gebruik van het KPN-netwerk en Simpel is aangesloten op het netwerk van T-Mobile.

U kiest goedkoopste abonnement via sim-only vergelijker

Heeft u geen tijd en/of zin om sim-only abonnementen te vergelijken, gebruik dan de sim-only vergelijker. Een sim-only vergelijker is eigenlijk een slimme zoekmachine die op basis van door u opgegeven voorkeuren (belminuten, databundel, sms-berichten, maximale abonnementsprijs) alle sim-only abonnementen van alle aanbieders met elkaar vergelijkt. Na het invoeren van uw voorkeuren verschijnt het goedkoopste sim-only abonnement onmiddellijk bovenaan de zoekresultaten. Via de knop Bestellen kunt u direct doorklikken naar de bestelpagina van de telecomaanbieder.

U kunt uw eigen telefoon blijven gebruiken

Het voordeel van een sim-only abonnement is dat u uw eigen telefoon kunt blijven gebruiken. Het enige wat u hoeft te doen is het nieuwe simkaartje in uw telefoon stoppen en daarna kunt u bellen. Natuurlijk kunt u ook een nieuwe smartphone kopen. Voor een paar honderd euro heeft u tegenwoordig al een smartphone met zeer uitgebreide mogelijkheden.

In het geval u uw huidige smartphone blijft gebruiken, is het wel belangrijk dat het besturingssysteem (Android of iOS) up-to-date blijft. Een smartphone met een verouderd besturingssysteem is kwetsbaar voor aanvallen van hackers. Ze kunnen dan bijvoorbeeld toegang krijgen tot een gegevens van een betaalapp op uw smartphone. Daarnaast is het lastig of onmogelijk om een recente app te installeren. Over het algemeen kunt u tegenwoordig hooguit vier of vijf jaar met een smartphone doen. Daarna is het toestel verouderd en kunt u beter een nieuw exemplaar aanschaffen.

U kunt gemakkelijk uw abonnement aanpassen

Op basis van het verwachte gebruik kiezen consumenten voor een sim-only abonnement met een bepaalde hoeveelheid belminuten en een databundel. Informatie over het gebruik is te vinden op de factuur en is vaak ook te zien als u met uw gebruikersnaam en wachtwoord inlogt in uw persoonlijke klantomgeving. Daarnaast zijn er ook online tools om het verbruik van belminuten en data in te schatten.

In de praktijk blijkt pas hoeveel iemand daadwerkelijk verbruikt. Als blijkt dat u voortdurend belminuten en MB’s tekortkomt, bent u genoodzaakt om te bellen en te internetten tegen hoge buitenbundeltarieven. Ook is het vaak mogelijk om aanvullende databundel die geldig is tot het einde van de maand aan te schaffen. Het is dan beter om het abonnement aan te passen aan uw gebruik van belminuten en data.

Gelukkig is het mogelijk om het sim-only abonnement aan te passen. Overschrijdt u regelmatig uw belbundel, dan is het overigens slim om te kiezen voor de optie onbeperkt bellen. U betaalt daarvoor doorgaans maar een paar euro extra en u krijgt dan nooit meer te maken met buitenbundeltarieven.

U bewijst het milieu een goede dienst

U bewijst het milieu een goede dienst door te kiezen voor een sim-only abonnement. Dat komt omdat u bij dit abonnement geen smartphone wordt meegeleverd. U gebruikt eenvoudigweg uw eigen telefoon. Dat zorgt ervoor dat u langer met uw eigen telefoon doet en niet weer een nieuw exemplaar in gebruik neemt. Het verkleint de elektronische afvalberg aanzienlijk.

Op een gegeven moment zal ook uw huidige smartphone niet meer (goed) functioneren. Zorg ervoor dat u uw smartphone dan op een goede manier weg doet. Er zijn speciale inzamelpunten voor elektronisch afval. Daar kunnen ze nog veel grondstoffen uit uw oude smartphone halen. Wist u dat een miljoen smartphones een kilo goud oplevert? In elk geval moet u een smartphone nooit weggooien bij het gewone huisvuil, want dan belast u het milieu onnodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.