Gemeente Eindhoven, VodafoneZiggo en Ericsson tekenen intentieverklaring voor 5G-testlocaties

0
1188
Gemeente Eindhoven, VodafoneZiggo en Ericsson tekenen intentieverklaring voor 5G-testlocaties
Gemeente Eindhoven, VodafoneZiggo en Ericsson tekenen intentieverklaring voor 5G-testlocaties

In Eindhoven kunnen bewoners, studenten, startups en ondernemingen in de tweede helft van 2019 ‘echt 5G’ gaan inzetten om de stad beter te maken op een aantal testlocaties. Dat wil zeggen: mét gebruik van de 3,5 Gigahertz frequentie die nodig is voor een volwaardige mobiele 5G-beleving in Nederland.

Focus zal liggen op nieuwe toepassingen die door 5G mogelijk worden. Ook de nieuwste toestellen op 3,5 GHz zijn hier dan te testen. Gemeente Eindhoven, telecombedrijf VodafoneZiggo en netwerkpartner Ericsson hebben dit vastgelegd in een intentieverklaring.

Centrale vraag van de samenwerking is: hoe kun je maatschappelijke uitdagingen in steden – zoals stijgende zorgbehoeftes of verkeersproblemen – oplossen met behulp van nieuwe technologieën? Ook andere aspecten, zoals vragen over mogelijke gevolgen voor de gezondheid en ruimtelijke inpassing, krijgen hierbij aandacht.

Het mobiele 5G netwerk van de toekomst is de opvolger van het huidige 4G netwerk en omvat een combinatie van innovaties die hiervoor kunnen worden gebruikt. Belangrijke aspecten van 5G voor consumenten en bedrijfsleven zijn: nog hogere snelheid, meer netwerkcapaciteit, ultrakorte responstijden (‘low latency’) en de mogelijkheid om nog meer verschillende apparaten tegelijk aan te sluiten (‘Internet of Things’).

Betrokken partijen gaan een maatschappelijk commitment aan en richten zich op het opzetten van 5G-testfaciliteiten op een aantal locaties in Eindhoven. Hiertoe heeft het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat tijdelijke frequentieruimte toegewezen.

Pilots met maatschappelijke impact 

De 5G testfrequentie in Eindhoven is te benutten voor pilots met maatschappelijke impact voor iedereen in de stad. Een concreet project in voorbereiding is ‘Connected Ambulances’, een samenwerking van VodafoneZiggo en Ericsson met Philips, GGD ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis in de regio. Inzet is om met supersnelle 5G-verbindingen ‘hulp op afstand’ te bieden bij de diagnose en voorbereiding op een behandeling.

Bovendien komt er op High Tech Campus Eindhoven een 5G-lab waar bedrijven (startups, MKB, multinationals), studenten en wetenschappers nieuwe 5G-toepassingen en prototypes kunnen testen en onderwerpen aan een praktijkproef. Hierbij zal LUMO Labs, de in Eindhoven gevestigde ‘vroege fase’ investeerder en accelerator, als partner een aanjagende rol hebben om startups en studentinitiatieven te selecteren en te begeleiden.

Ook is een aantal initiatieven gericht op het ontwikkelen van ‘slimme locaties’ om een groter publiek te laten ervaren wat er in de stad leeft. In het Philips Stadion van PSV zullen mogelijkheden worden onderzocht om met 5G-360-graden camera’s de verrichtingen van de voetballers te laten zien vanuit een zelfgekozen blikveld. Je zit dan virtueel op de eerste rij of zelfs naast de wisselspelers in de dug-out, terwijl je thuis kijkt vanuit je eigen stoel. En voor de Eindhovense poptempel Effenaar zijn plannen om een popconcert of event ook virtueel ‘live’ bij te wonen. Daarbij zijn 5G-experimenten mogelijk, bijvoorbeeld door toevoeging van een digitale laag met extra informatie. Dit maakt de beleving op afstand nog bijzonderder.

Eindhoven voorop in maatschappelijk 5G-commitment

‘Als hightech-stad Eindhoven zijn we ervan overtuigd dat 5G-technologie een waardevolle bijdrage kan leveren aan onze samenleving,’ verklaart Stijn Steenbakkers, wethouder Economie, Brainport, Onderwijs en Innovatie van de gemeente Eindhoven. ‘Daarom hebben wij in de Brainport Nationale Actieagenda met het Rijk een ambitie uitgesproken voor een regiobrede 5G pilot. Wij zijn blij dat er zo veel enthousiasme van de partijen komt voor de maatschappelijke innovaties. Maar voor ons als gemeente staat het welzijn van onze inwoners altijd voorop. Wij vragen daarom aan partijen om via onafhankelijk onderzoek, transparante metingen en voorlichting aan de omwonenden aandacht te geven aan vragen en zorgen over mogelijke gezondheids- of ruimtelijke effecten. De partijen hebben afgesproken dat deze verantwoordelijkheden in elk projectplan worden vastgelegd.’

VodafoneZiggo stelt 5G testlicentie beschikbaar

VodafoneZiggo is blij met Eindhoven als nieuwe testlocatie voor ‘echt 5G’. CEO Jeroen Hoencamp: “Wij werken hard aan het netwerk van de toekomst, zowel vast als mobiel. Daarom doen we – samen met andere partijen en ondernemers – al pilots in 5Groningen waar we met simulaties nieuwe technieken zoals netwerk-slicing en edge computinguitwerken. Tot nu toe hadden wij geen mogelijkheden om dat met gebruik van de 3,5 GHz frequentie te testen. Daarom zijn we opgetogen dat we ‘onder de rivieren’ binnenkort echt 5G kunnen beproeven met de 3,5 GHz-testlicentie in Eindhoven. Het mooie is dat we zo ervaring opdoen in de praktijk en met de pilots betekenis creëren voor mensen en maatschappij. Het is de wens van alle betrokken partijen om de veiligheid van medewerkers, klanten en hun omgeving te blijven garanderen.”

Ericsson brengt internationale 5G-ervaring in

Netwerkpartner Ericsson is ook zeer ingenomen met de aanstaande uitrol van de 5G-testlocaties in Eindhoven. General manager John Zijlmans van Ericsson stelt: “Niet alleen vanwege de 5G- technologie-uitrol en optimalisatiediensten die wij met VodafoneZiggo mogen leveren en beproeven, maar vooral vanwege de unieke samenwerking, het innovatieve karakter en toepassing in de Nederlandse situatie. Dat we als Ericsson al internationale ervaring hebben met het bouwen van 5G-netwerken, zal zeker van pas komen om tot specifieke oplossingen te komen. Daarom zijn we trots op onze bijdrage aan deze sprong voorwaarts met inzet van onze kennis en allernieuwste technologie.”

Ondertekening met Ajax-PSV in hologram

De ondertekening van de 5G-intentieverklaring vond plaats op de High Tech Campus in Eindhoven tijdens het werkbezoek van de Europese Commissie, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en 70 afgevaardigden van Europese steden. Deze vertegenwoordigers zagen hoe de 5G-verbintenis tussen de gemeente Eindhoven, VodafoneZiggo en Ericsson werd gesymboliseerd door een virtuele ontmoeting van de algemeen directeuren Edwin van der Sar van Ajax en Toon Gerbrands van PSV. Vanuit Amsterdam was Van der Sar als hologram in Eindhoven aanwezig om zijn opponent succes te wensen voor het topduel Ajax-PSV dit weekend. Daarbij onderstreepten zij het belang van nieuwe technologie in relatie tot de voetbalfans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.