Vodafone maakt grensoverschrijdend bellen tussen Nederland en Duitsland mogelijk

0
1323
Vodafone zendmast
Vodafone maakt binnenkort grensoverschrijdend bellen tussen Nederland en Duitsland mogelijk

Met Vodafone kunt u binnenkort overal bellend de grens over tussen Nederland en Duitsland (en terug), zonder dat de verbinding verbreekt en zonder extra kosten. Deze ‘internationale hand-over’ werkt al op een aantal grenslocaties met Duitsland. Dit betreft regio Limburg, bij Aken, Roermond en Kerkrade. Vodafone is bezig met de uitrol, zodat dit over enkele weken in de hele grensstreek met Duitsland mogelijk is.

Aan het meenemen van een gesprek over de grens met Duitsland zijn geen extra kosten verbonden. Bepalend voor de gesprekskosten is het netwerk waarop u het gesprek begint. Eenzelfde traject is ook in de planning opgenomen voor de grensstreek met België. Ook daar kunnen Vodafone-klanten dan bellend de grens over zonder verbroken verbinding.

Bij passeren van de grens

Normaliter verbreekt een telefoonverbinding als je na het passeren van de grens het signaal met het (thuis)netwerk verliest. U moet dan wachten tot uw smartphone contact heeft gemaakt met het buitenlandse netwerk (‘roaming’) voordat opnieuw een gesprek is op te zetten. Vanaf nu kan het Duitse Vodafone netwerk uw verbinding tijdens het gesprek overnemen zonder de verbinding te verbreken. Uiteraard werkt het ook de andere kant op als u van Duitsland naar Nederland rijdt.

Hoe werkt het?

Op dit moment kunt u bellend de grens over als u een 2G of 3G spraakverbinding op het Vodafone netwerk heeft opgezet; met een 4G spraakverbinding (VoLTE) werkt het nog niet. Op veel plaatsen aan de grens wordt uw 4G spraakverbinding echter overgezet op het Vodafone 3G of 2G netwerk – voordat u het signaal verliest – zodat u alsnog bellend de grens over kunt. Dat werkt nog niet overal, maar Vodafone optimaliseert dit op (drukke) grensovergangen om zo veel mogelijk gesprekken zonder onderbreking ‘de grens over te krijgen’.

Roaming in Duitsland

Als u zelf de verbinding over de grens verbreekt (door op te hangen of doordat de dekking van het Duitse netwerk niet goed genoeg is), zal het toestel zich alsnog aanmelden op het Duitse netwerk en dus gaan ‘roamen’. Bent u al in Duitsland en zet u daar een nieuw gesprek op (‘roaming’) dan kun je dit gesprek ook ‘meenemen’ als je de grens naar Nederland oversteekt. Zolang de verbinding blijft bestaan blijft het een ‘roaming’ gesprek op het Vodafone-Duitsland netwerk, ook als u in Nederland bent. Pas als u dit gesprek verbreekt zal het toestel zich opnieuw aanmelden bij het Vodafone NL netwerk en stoppen met ‘roamen’ op het Duitse netwerk.

Geen extra kosten

Aan het meenemen van een gesprek over de grens zijn geen extra kosten verbonden. Bepalend voor de kosten van een gesprek is het netwerk waarop u het gesprek begint. Een gesprek dat begint op het Vodafone NL netwerk wordt volledig afgerekend als nationaal gesprek, of u nu in Nederland bent of in Duitsland. Een gesprek dat begint op het Duitse Vodafone netwerk wordt afgerekend als ‘roaming’ gesprek, of u nu in Nederland bent of in Duitsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.