ACM Telecommonitor: grotere stijging dataverbruik in eerste helft 2019

0
1075
ACM Telecommonitor: grotere stijging dataverbruik in eerste helft 2019
ACM Telecommonitor: grotere stijging dataverbruik in eerste helft 2019

De hoeveelheid data die Nederlanders met hun mobiele telefoon verbruiken blijft stijgen. Zij verbruikten in de eerste helft van 2019 18 procent meer aan data dan in de eerste helft van 2018. Toename van dataverbruik is een trend die al langer zichtbaar is, maar deze stijging is groter dan voorheen.

Het gemiddelde dataverbruik per mobiele aansluiting bereikte 3 GB per maand in het tweede kwartaal van 2019. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor over het eerste en tweede kwartaal van 2019.

Op het gebied van vaste telefonie dalen zowel de omzet als het aantal belminuten, een trend die al langer zichtbaar is. Gebruik van mobiel neemt verder toe. Het aantal bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement blijft groeien. In zo’n bundel worden bijvoorbeeld televisie, vaste telefonie, internet en mobiel gecombineerd. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie daalt.

Bij de vaste diensten is een transitie van traditionele naar digitale diensten waarneembaar. Zo blijft het aantal traditionele telefonie-aansluitingen, zoals PSTN en ISDN, afnemen.

1.324.000 glasvezelaansluitingen

Het aantal glasvezelaansluitingen steeg naar 1.324.000 aansluitingen, deels ten koste van het aantal koperaansluitingen waar een lichte daling te zien is. In oktober 2019 publiceerde de ACM de resultaten van een verkennend onderzoek naar de uitrol van glasvezel in Nederland. De conclusie van dat onderzoek is dat glasvezelaansluitingen consumenten meer keuzevrijheid bieden naast het al bestaande kabelnetwerk. Die keuzevrijheid zorgt voor een prikkel bij aanbieders om efficiënt te werken en te blijven innoveren. Beide netwerken zijn nodig om te voldoen aan de groeiende vraag naar snel breedbandinternet. Ook al neemt het aantal glasvezelaansluitingen gestaag toe, vooral in de stedelijke gebieden loopt de uitrol nog niet zo hard.

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet, met marktaandelen van 40 tot 45 procent. Marktaandelen van andere aanbieders, zoals Tele2, bedroegen in de eerste helft van 2019 tussen de nul en vijf procent.

Halfjaarlijkse Telecommonitor

De ACM publiceert elk half jaar de marktcijfers van de telecomsector in de Telecommonitor. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.