Kinderen krijgen voorlichting over gevaren smartphone in het verkeer

0
762
Duizenden kinderen krijgen voorlichting over gevaren smartphone in het verkeer
Duizenden kinderen krijgen voorlichting over gevaren smartphone in het verkeer

Vanaf aanstaande maandag 1 juli is het verboden om je smartphone op de fiets te gebruiken. T-Mobile en TButterfly vragen op basisscholen in het hele land aandacht voor deze nieuwe wet en voor de gevaren van smartphonegebruik op de fiets. Vandaag vond de 130e voorlichtingsles plaats bij T-Mobile Nederland.

T-Mobile en TButterfly ontwikkelden gezamenlijk een voorlichtingspakket voor basisscholen als aanvulling op de reeds bestaande Flappdrol campagne van Ben. Tientallen eigen medewerkers van de provider gingen al het land in om kinderen les te geven. Zo kregen de afgelopen weken duizenden kinderen uit groep 6,7 en 8 les over de gevaren van smartphones in het verkeer.

Veilig en verantwoord gebruik

Medewerkers van T-Mobile Nederland meldden zich vrijwillig aan om les te geven en werden hier speciaal voor getraind. De afgelopen maanden bezochten tientallen vrijwilligers als gastdocent basisscholen in hun buurt, van hun kinderen of neefjes en nichtjes. Tisha van Lammeren, directeur consumentenmarkt: “Met deze lessen richten wij ons op een kwetsbare groep en maken we kinderen bewust van de gevaren. Door deze campagne ben ik mij hier zelf ook meer bewust van geworden en valt het mij ook meer op dat kinderen op straat vaak meer letten op hun telefoon dan op het verkeer. Ik sta zelf ook binnenkort voor de klas en ben dankbaar voor die gelegenheid om bij te kunnen dragen aan het vergroten van de verkeersveiligheid.”

Flappdrol lespakket

In de lopende campagne van Ben worden mensen met de kreet ‘’Hé Flappdrol’’ aangesproken op hun appgedrag tijdens het fietsen. Om ook specifiek kinderen te informeren over de gevaren van dit gedrag, besloten Michael Kulkens, oprichter van stichting TButterfly, en T-Mobile dit voorjaar de handen ineen te slaan. Samen creëerden zij een lespakket voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool, waarin kinderen opdrachten, quizjes en stellingen voorgelegd krijgen over dit thema. Na afloop ontvangen de kinderen een certificaat waarin zij én hun ouders elkaar beloven de smartphone niet in het verkeer te gebruiken.

Stichting TButterfly

De stichting TButterfly werd door Kulkens opgericht nadat hij zijn zoon, Tommy-Boy, in 2015 verloor door een verkeersongeluk waar een smartphone in het spel was. Kulkens: “Ons doel is zoveel mogelijk scholieren én hun ouders bereiken en informeren over de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer. Ik vind het heel gaaf dat deze telecomprovider zich actief inzet voor een veilig gebruik van smartphones in het verkeer. Hoe mooi is het dat medewerkers zich massaal inzetten om gastlessen te geven over dit onderwerp.”

75% van de jongeren bezig met smartphone tijdens fietsen

De boete voor het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen bedraagt vanaf 1 juli 95 euro. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat momenteel gemiddeld 49% van de Nederlandse consumenten hun mobiele telefoon gebruikt tijdens het fietsen. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is dat zelfs ca. 75%. SWOV, een instituut voor onderzoek naar de verkeersveiligheid, meldt dat uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat de kans op ongelukken zes keer hoger is wanneer bestuurders handelingen uitvoeren op een telefoon. De Nederlandse overheid voert sinds begin dit jaar een grootschalige campagne tegen het onveilig gebruik van smartphones in het verkeer: MONO. Het woord MONO staat letterlijk voor één of alleen: focus je onderweg op één ding, namelijk het verkeer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.