Telecomproviders gaan samen de strijd aan tegen smartphonefraude

Nederlandse providers lanceren voorlichtingssite voorkomsmartphonefraude.nl

0
991
Telecomproviders gaan samen strijd aan tegen smartphonefraude
Telecomproviders gaan samen strijd aan tegen smartphonefraude

Nederlandse telecomproviders slaan de handen ineen in hun strijd tegen smartphonefraude en verenigd in de stichting Preventel lanceren zij de voorlichtingssite voorkomsmartphonefraude.nl.

Smartphonefraude is een relatief nieuwe vorm van criminaliteit in Nederland. Slachtoffers worden verleid of gedwongen een telefoonabonnement met toestel af te sluiten, moeten dit toestel vervolgens afstaan, maar blijven wel verantwoordelijk voor het abonnement en de kosten.

Met de nieuwe website voorkomsmartphonefraude.nl bieden de providers betere voorlichting over het herkennen en voorkomen van deze vorm van fraude, maar ook wat te doen als je onverhoopt slachtoffer wordt. De website is een gezamenlijk initiatief van KPN, Vodafone, Telfort, hollandsnieuwe, Ben, Tele2, T-Mobile, Yes Telecom en Preventel.

De stichting Preventel is een samenwerkingsverband van aanbieders van telecommunicatiediensten. De stichting heeft een maatschappelijk belang: het voorkomen dat personen en bedrijven verplichtingen voor het gebruik van telecommunicatiediensten aangaan die zij niet kunnen dragen of niet willen betalen.

Frederik Schutte, voorzitter van de stichting Preventel: “Providers hebben de afgelopen jaren al verschillende maatregelen genomen om smartphonefraude zoveel mogelijk in te perken. Maar, omdat het nog een relatief nieuwe vorm van criminaliteit is, is het cruciaal dat we als Nederlandse telecomproviders onze krachten bundelen om de mensen goed te informeren en voor te lichten. Bewustwording helpt mensen alerter te zijn en maakt het onderwerp bespreekbaarder. Samen met de autoriteiten kunnen we zo verder werken aan een betere aanpak en voorkoming van smartphonefraude.”

Herkennen en voorkomen

Criminelen proberen op allerlei manieren geld te verdienen met telefoonfraude en oplichting. Ze gebruiken uiteenlopende trucs via telefonisch contact, sms of WhatsApp. De website voorkomsmartphonefraude.nl richt zich specifiek op de vorm van smartphonefraude waarbij slachtoffers abonnementen (gedwongen) moeten afsluiten en de nieuwe smartphones worden afgepakt. Zo krijgen lezers informatie en tips over het herkennen en voorkomen van smartphonefraude en wat te doen als je toch slachtoffer bent geworden.

Een greep uit de tips:

  • Vertrouw op je gevoel en wees alert. Klinkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal geen goed teken.
  • Sluit nooit een abonnement voor een ander af.
  • Zet nooit je handtekening onder een contract waar je niet achter staat.
  • Sluit nooit een abonnement of contract af tegen je wil of als je het eigenlijk niet kunt betalen.
  • Ga nooit in op ‘verdachte’ advertenties die beloven dat je snel veel geld verdient.

Daarnaast roepen de providers mensen op om verdachte zaken, zoals berichten over snel geld verdienen met mobiele telefoons, te melden op fraudehelpdesk.nl.

Maatregelen

Voorafgaand aan deze nieuwe samenwerking, ondernamen de verschillende providers zelf ook al maatregelen om fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Zo worden in de winkels kredietwaardigheidstoetsen gedaan, zijn er bij verschillende providers speciale regels voor het verkopen van abonnementen aan jonge klanten en wordt het winkelpersoneel getraind in het herkennen van en ingrijpen in fraudesituaties.

Uit de samenwerking binnen Preventel ontstond eerder ook al een gezamenlijke maatregel, waarbij een extra controle plaatsvindt indien iemand in een bepaalde periode meerdere aanvragen doet voor een abonnement met toestel. Met de lancering van voorkomsmartphonefraude.nl komt daar nu ook landelijk voorlichting bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.