Gamers testen VR-game in Johan Cruijff ArenA op 5G-netwerk van KPN

0
1342
Gamers testen VR-game in Johan Cruijff ArenA op 5G-netwerk van KPN
Gamers testen VR-game in Johan Cruijff ArenA op 5G-netwerk van KPN

Of het nieuwe 5G-netwerk daadwerkelijk veel sneller en krachtiger is dan wat we van 4G gewend zijn, wordt door KPN getest in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam. Daar daagt presentator en fanatiek sporter Arie Boomsma drie teams van bekende gamers uit om het tegen elkaar op te nemen in de actieve VR-game Exodus Burned. De drie teams bestaan uit Jeremy, xLinkTijger, GameMeneer, Milan Knol, Roediementair en Puxque.

Met het mobiele 5G-netwerk kan men veel sneller downloaden, data versturen en gamen. Zware games zoals Exodus Burned kunnen dankzij de hoge bandbreedte gemakkelijk in hoge kwaliteit met meerdere mensen worden gespeeld. Tijdens de test in de Johan Cruijff ArenA wordt de VR-game via een 5G-smartphone uit de cloud gestreamd naar de VR-brillen. Niet alleen is de hoge snelheid van het 5G-netwerk van belang, de lage reactietijd (ping of latency) maakt ook een groot verschil: dankzij vrijwel real-time communicatie worden spelers van de game niet misselijk in VR.

Arie Boomsma vertelt: “Dankzij 5G kun je straks overal gamen en daarmee ziet de toekomst van gaming er een stuk sportiever uit. Dat klinkt natuurlijk als muziek in mijn oren. Het is een geweldige ervaring om in de ArenA zonder enige hapering zo actief te kunnen gamen en als 5G over een tijdje in heel Nederland beschikbaar is, kan dit dus overal. Een voetbalveldje om de hoek kan zo omgetoverd worden tot een virtuele game arena.”

Ook tech-expert Jan Meijroos is te spreken over de ervaring van het VR gamen op 5G: “Het is een hele nieuwe dimensie, voor gamers wordt 5G echt een revolutie. Straks is het mogelijk om echt overal te gamen.”

De test met Exodus Burned is één van de 5G-toepassingen die KPN uitvoert om het nieuwe mobiele netwerk te testen. Jacob Groote, verantwoordelijk voor 5G bij KPN: “Wij richten ons op de toegevoegde waarde van 5G voor de consument en dankzij de specifieke eigenschappen van 5G zien wij veel potentie voor gaming. Het is fantastisch dat we nu al in de praktijk kunnen laten zien wat toekomstige mogelijkheden zijn.” Het 5G-netwerk van KPN is al even aanwezig in de Johan Cruijff ArenA, waar KPN al sinds eind 2018 samen met de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA en partners in het 5G FieldLab Amsterdam Zuidoost test hoe 5G-technologie een bijdrage kan leveren aan het duurzamer, veiliger en aangenamer maken van steden.

KPN zorgt al circa 140 jaar dat Nederland verbonden is. Op dit moment heeft KPN een goed 4G-netwerk, maar om de groei in datagebruik en apparaten aan te kunnen, maakt KPN zijn netwerk klaar voor de volgende stap. 5G zal vanaf 2020 in Nederland beschikbaar komen, maar de belangrijkste frequentieband voor 5G, de 3.5 GHz band die voor hogere snelheid gaat zorgen, dient zich pas naar verwachting vanaf 2022 aan. De overgang van 4G naar 5G zal zeker voor de gewone gebruiker een stapsgewijze evolutie zijn, voor gamers echter zal 5G revolutionair zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.