KPN en Tampnet werken samen aan mobiele dekking voor zakelijke klanten op Noordzee

0
1486
KPN en Tampnet werken samen aan mobiele dekking voor zakelijke klanten op Noordzee
KPN en Tampnet werken samen aan mobiele dekking voor zakelijke klanten op Noordzee

KPN en Tampnet hebben een samenwerking afgesloten voor het uitbreiden van de 4G-dekking op de Noordzee voor zakelijke klanten. Door de aanleg van een offshore antennenetwerk op zee wordt het dekkingsgebied van het KPN-netwerk uitgebreid met ruim 5000 km², dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van de provincie Noord-Brabant. De samenwerking werd bekendgemaakt op het Maritime Offshore & Sustainable Technology-symposium (MOST) in De Haagse Hogeschool.

“De Noordzee was lange tijd een onmogelijke plek om mobiele dekking te realiseren, met slechte weersomstandigheden en te weinig economische activiteit”, aldus Jacob Groote, executive vice-president zakelijke markt van KPN. “De samenwerking met een gespecialiseerde partij als Tampnet en de toegenomen digitalisering maken het mogelijk om 4G hier grootschalig en rendabel uit te rollen.”

Tampnet is ‘s werelds meest toonaangevende telecommunicatieleverancier voor de offshore-industrie op basis van subsea-fiber en draadloos 4G LTE. Tampnet exploiteert offshore telecom-infrastructuur in de Noordzee en de Golf van Mexico. Meer dan 350 olie- en gasproductieplatformen, een groot aantal mobiele platforms (rigs) en scheepvaart communiceren via dit highspeed datacommunicatienetwerk. Tampnet heeft meer dan honderd professionals in dienst en heeft kantoren in Stavanger (hoofdkantoor), Aberdeen, Scott, Houston, Amsterdam, Rio en Sydney.

Uitbreiding dekkingsgebied

In 2020 hebben zakelijke gebruikers die op zee werken tot 300 kilometer van de Nederlandse kustlijn mobiel bereik, dat is een uitbreiding van 285 kilometer. Het gaat om mensen die werken op boorplatforms en windmolenparken, maar ook om vissers en defensiepersoneel. Momenteel maken deze nog gebruik van duurdere satelliet- en straalverbindingen, die slechtere prestaties leveren en waarvoor bovendien speciale apparatuur nodig is. Na de uitbreiding van het dekkingsgebied kunnen zij met een tweede simkaart hun gewone mobiele toestellen gebruiken en op dezelfde manier werken als op land.

In totaal gaat Tampnet 10 masten met 25 antennes in het Nederlandse deel van de Noordzee bouwen, hiervan is de helft reeds gerealiseerd. De nieuwe infrastructuur maakt deel uit van een groter netwerk van Tampnet dat ook het Engelse en Noorse deel van de Noordzee omvat. Zakelijke klanten zullen ook hier toegang tot 4G-diensten kunnen krijgen.

Dekkend 5G-netwerk

“Dit model gaan we in de toekomst uitbreiden, waardoor onze klanten op de hele Noordzee bereik hebben”, stelt Groote. Het model is volgens hem toekomstbestendig. “Deze samenwerking biedt de mogelijkheid om door te groeien naar een dekkend 5G-netwerk op de Noordzee.”

Het Deense bedrijf Ørsted exploiteert windmolenparken in de Noordzee. Morten Holm, hoofd van windmolenpark Hornsea One: “We hebben een volledig functionerend kantoor offshore kunnen inrichten, wat ons in staat stelde om de coördinatie en planning op locatie efficiënt in te richten. De snelheid van de geleverde netwerkverbinding vereenvoudigde de communicatie tussen onze teams on- en offshore en stelde ons in staat om tegelijkertijd onze activiteiten te digitaliseren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.