KPN test 5G-netwerk tussen meerdere locaties in Nederland

0
1110

KPN heeft met succes het 5G-netwerk getest tussen meerdere locaties verspreid over Nederland. Zo zijn telefoon-, videogesprekken en datasessies gevoerd vanaf de nieuwste 5G smartphones tussen het 5G indoornetwerk in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam, het 5G FieldLab in de Rotterdamse Haven en het Technology Lab van KPN in Den Haag. Daarbij is gebruik gemaakt van de 3.5 GHz spectrumband. Hiermee zet KPN een volgende stap in het technisch gereed maken van zijn mobiele netwerk voor 5G.

Tijdens de tests zijn de nieuwste smartphones die 5G ondersteunen – een Samsung Galaxy S10 5G, de Huawei Mate 20 X en een Oppo Reno 5G – verbonden met het 5G-testnetwerk van KPN verspreid over Nederland. Voor de aansluiting is gebruik gemaakt van een 10 GBps transmissienetwerk en met één van de smartphones werd een downloadsnelheid van 1,3 Gbps gerealiseerd.

Het laat zien dat met 5G de capaciteit verder toeneemt en hele hoge snelheden te realiseren zijn. Met de komst van 5G komen ook kortere reactietijden (latency) en meer precisie beschikbaar in het mobiele netwerk. Dankzij deze aspecten worden tal van nieuwe toepassingen mogelijk en kan het mobiele netwerk het toenemend gebruik van videotoepassingen, inclusief Augmented en Virtual Reality ondersteunen.

“KPN maakt stapsgewijs zijn mobiele netwerk technisch gereed voor 5G. Daarbij testen we uitgebreid de laatste radiotechnologie en antennes en gebruiken we ook 5G-frequenties in combinatie met de nieuwste smartphones,” aldus Babak Fouladi, Chief Technology & Digital Officer bij KPN. “Minstens zo belangrijk en onderscheidend is de wijze waarop KPN al ruim twee jaar ervaring opdoet met klanten en partners in een vijftal 5G FieldLabs. Daar gaan we als KPN de komende tijd mee door, want naast het testen van de technologie draait het bij 5G vooral om het testen van de toegevoegde waarde van 5G-toepassingen. Dankzij 5G ontstaan talloze nieuwe mogelijkheden voor consumenten en met name zakelijk Nederland. Wij denken dat 5G een essentiële katalysator is voor de verdere digitalisering van de Nederlandse samenleving.”

Tests met 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz

KPN gaat voor de 5G-tests gebruik maken van de drie 5G-frequentiebanden die in Europa als eerste beschikbaar komen: De 700 MHz band die in Nederland na de frequentieveiling in 2020 beschikbaar is voor 5G, de 3.5 GHz band die naar verwachting vanaf 2022 beschikbaar komt en de 26 GHz band waarvan nog niet bekend is wanneer deze beschikbaar komt in Nederland. KPN is sinds begin oktober gestart met het landelijk testen van 5G op 700 MHz en gaat binnenkort met de eerste beschikbare smartphones die gebruik maken van deze frequentieband testen. Het afgelopen jaar heeft KPN al uitgebreid ervaring opgedaan met 700 MHz spectrum in het 5G FieldLab in Rotterdam. Daar zijn verschillende toepassingen getest waarmee industriële productieprocessen verder kunnen worden geoptimaliseerd. Binnenkort gaat KPN ook tests uitvoeren met 26 GHz spectrum in Amsterdam.

5G FieldLabs

KPN onderzoekt sinds begin 2017 de toegevoegde waarde van 5G met klanten en technologiepartners op verschillende plekken in Nederland. KPN heeft vier eigen 5G Field Labs opgezet in Amsterdam Zuidoost, de Rotterdamse havenDrenthe en Helmond. Daar onderzoekt KPN hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en digitaliseren en de klantervaring kan verbeteren. Ook wordt onderzocht hoe deze nieuwe netwerktechnologie, in combinatie met ontwikkelingen zoals artificial intelligence, drones en virtual reality, kan worden ingezet voor tal van slimme toepassingen. Daarnaast is KPN partner van het eerste uur van 5Groningen, de 5G-proeftuin in Noord-Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.