T-Mobile verbetert dekking, capaciteit en bereikbaarheid op de Noordzee

0
1182

T-Mobile verbetert de mobiele bereikbaarheid in de drukste en meest bevaren gebieden van de Noordzee. De provider werkt aan de realisatie van de eerste van een reeks antenne-opstelpunten in de Noordzee, buiten Nederlandse territoriale wateren, die dit mogelijk maken.

Een belangrijke ontwikkeling voor de pleziervaart en de visserij, maar ook voor andere beroepsvaart zoals het loodswezen, de reddingsbrigade, de kustwacht maar ook de onderhoudsmedewerkers van de Noordzee-windmolenparken en andere offshore installaties. Bij de aanleg van de opstelpunten maakt T-Mobile gebruik van nieuwe infrastructuur voor het aansluiten van windparken op de Noordzee. Hierdoor kan de provider een veel betere mobiele spraak- en datakwaliteit op de Noordzee bieden. En verbetert onder andere de bereikbaarheid van alarmnummer 112 op zee. Na de multi-bandveiling medio volgend jaar activeert T-Mobile deze opstelpunten ook met 5G.

Om de verbeteringen te realiseren, wordt gebruik gemaakt van transformatorplatformen, ofwel ‘stekkerdozen’ voor het aansluiten van de windparken op de Noordzee. Deze worden op dit moment en de komende jaren gebouwd door hoogspanningsnetbeheerder TenneT, dat verantwoordelijk is voor aanleg en onderhoud van het Net op Zee. De dekking en capaciteit van zowel bellen als mobiel internet en “Internet of Things” connectiviteit-diensten met LTE-M & Narrow Band-IoT worden hierdoor sterk verbeterd. Ook maakt het mobiele netwerk het mogelijk om besloten en private IP-verbindingen tussen offshore en vaste land op te zetten. Daarnaast ondersteunt het de nieuwste industrieontwikkelingen op het gebied van Mission-Critical PTT over 4G, met koppelingen tussen besloten DMR/TETRA radiosystemen op zee en land.

De platformen waarop deze opstelpunten worden gebouwd liggen officieel in internationale wateren, dus op meer dan 12 mijl (23 km) uit de kust. Een groot deel van de Noordzee is onderdeel van de economische ruimte van Nederland, waardoor de huidige vergunningen gebruikt worden voor antenne opstelpunten op zee. Hiermee kunnen ook de digitale ontwikkelingen van de Nederlandse offshore-industrie versnellen.

5G op de Noordzee

Vanaf 2020 biedt T-Mobile, naast 3G en 4G techniek, via deze offshore platformen ook 5G aan op de Noordzee buiten territoriale wateren. Richard Marijs, netwerkstrateeg bij T-Mobile: “We zijn verheugd dat wij de offshore infrastructuur voor het aansluiten van windparken kunnen gebruiken voor de verbetering van mobiele bereikbaarheid op zee. Veel mensen hebben hier straks voordeel van, zowel particulier als zakelijk. Zij zijn straks allemaal nog gemakkelijker, sneller en beter verbonden met elkaar en met het vasteland. Momenteel werken we aan het eerste opstelpunt bij het windmolenpark Borssele, deze wordt ook voorbereid om straks 5G-diensten mogelijk te maken.”

Van West naar Noord

Het Nederlandse deel van de Noordzee is enorm uitgestrekt. In de eerste fase zal T-Mobile voornamelijk de dekking in het zuidelijke deel van de Nederlandse Noordzee verbeteren, via onder andere de windmolenparken Borssele (2020), Hollandse Kust Zuid (2021) en Hollandse Kust Noord (2022). In het (verre) noordelijke deel van de Nederlandse Noordzee is T-Mobile nog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.