Nieuw mobiel netwerk in 20 meter diepe Willemsspoortunnel

0
751
Nieuw mobiel netwerk in 20 meter diepe Willemsspoortunnel
Nieuw mobiel netwerk in 20 meter diepe Willemsspoortunnel

VodafoneZiggo, KPN en ProRail hebben in nauwe samenwerking een hypermodern mobiel netwerk aangelegd in de Rotterdamse Willemsspoortunnel. Dat was nodig omdat het bereik in de tunnel nog wel eens haperde, zeker op het diepste punt 20 meter onder straatniveau. Het nieuwe netwerk is nu ‘on air’, zodat klanten voortaan voldoende capaciteit en kraakheldere verbindingen ervaren bij gebruik van hun mobiel in de tunnel.

De Willemsspoortunnel is de ruim drie kilometer lange viersporentunnel die onder de Nieuwe Maas kruist. De tunnel heeft twee buizen en maakt deel uit van de spoorlijn tussen Rotterdam-Centraal en Breda. In de tunnel van 3.150 meter, waarvan 2.600 meter ondergronds, zorgen meer dan zeventig antennes geschikt voor zowel 4G als 5G voor fantastische indoordekking. Er ligt daar nu meer dan 4,5 kilometer aan voedingskabels en ruim 6,5 kilometer aan glasvezelkabel. Dit alles om klanten voortaan ongestoorde verbindingen te kunnen bieden, zodat zij tijdens hun reis door de tunnel kunnen doorwerken, gamen of filmkijken.

Het ondergrondse station Rotterdam Blaak maakt deel uit van het traject. Dit is overstapstation voor de oost-westlijn van de metro. De treinsporen gaan op grote diepte onder die metrolijn door. Daarom zijn ook hier de nieuwste technologische voorzieningen aangebracht, zodat reizigers en overstappers een kraakheldere verbinding behouden.

‘Een technisch huzarenstukje waarbij veelal in de nacht werd gewerkt op een van de drukste sporen van Nederland’, zo noemt projectleider Isis Cooman van VodafoneZiggo de bijzondere aanleg. ‘De eerste ideeën ontstonden in 2009. Sindsdien is door alle partijen samengewerkt om deze plannen van tekentafel tot realiteit te brengen. Nu hebben we met meer dan zeventig antennes een fantastische indoordekking in de Willemspoortunnel.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.