Alles wat u wilt weten over bellen, internetten en sms’en via sim-only

0
2324
Alles wat u moet weten over een sim-only abonnement
Alles wat u moet weten over een sim-only abonnement

Bij een sim-only abonnement sluit u een contract af voor een maandelijkse hoeveelheid belminuten, sms en data. Van de telecomaanbieder ontvangt u alleen een simkaart. Bij een sim-only abonnement zit geen smartphone. U maakt gebruik van een eigen smartphne, waarin u de simkaart van de telecomaanbieder stopt. Een sim-only is de goedkoopste abonnementsvorm. Dat komt omdat u alleen betaalt voor het verbruik en geen toestel in termijnen hoeft terug te betalen.

Opbouw sim-only abonnement

Een sim-only abonnement bestaat uit drie onderdelen: belminuten, sms-berichten en een databundel. Bij het afsluiten van het sim-only abonnement bepaalt u de maandelijkse hoeveelheid belminuten, aantal sms-berichten en de grootte van de databundel.

Het komt ook voor dat bij een sim-only abonnement de belminuten en de sms-berichten uit dezelfde bundel komen. Heeft u een bundel met 100 belminuten/sms’s dan kunt u bijvoorbeeld 30 sms-berichten versturen en 70 minuten bellen. Of 40 minuten bellen of 60 sms-berichten versturen. Elke eenheid in zo’n gecombineerde bundel staat voor een eenheid, die zowel een belminuut of sms-bericht kan zijn. Hollandsnieuwe is een voorbeeld van een telecomaanbieder die abonnementen aanbiedt waarbij alles (belminuten, sms-berichten en MB’s) uit één bundel komt.

Belminuten

Bij het afsluiten van een sim-only abonnement bepaalt u vooral de grootte van de belbundel. De belbundel bestaat uit een aantal minuten die u per maand mag bellen. Er bestaan sim-only abonnementen waarmee u voor een vast bedrag per maand onbeperkt kunt bellen. Voorbeelden zijn telecomaanbieders die onbeperkt bellen aanbieden zijn T-Mobile en Tele2. 

SMS-berichten

Ook stelt u het aantal sms-berichten vast dat u per maand mag versturen. Er zijn ook al sim-only abonnementen waarbij u voor een vast bedrag per maand een onbeperkt aantal sms’s mag versturen.

Databundel

Bij het afsluiten van een sim-only abonnement bepaalt u ook het aantal MB’s dat u per maand gaat verstoken. Er zijn ook al abonnementen met een onbeperkte hoeveelheid dataverkeer. Kiest u wel voor een databundel, dan heeft u vaak nog de keuze uit een 3G- of het nog snellere 4G-netwerk. Telecomaanbieders zijn momenteel 5G-netwerken aan het testen. De verwachting is dat consumenten en bedrijven in de loop van 2020 van deze 5G-netwerken gebruik kunnen maken.

Het is soms mogelijk om de databundel achterwege te laten. Dat is handig als u geen behoefte heeft om mobiel internet op uw telefoon te hebben. Dat scheelt weer in de kosten. Maar via een beschikbaar wifi-verbinding kunt u altijd nog mobiel internetten op uw smartphone. Wifi is vrijwel altijd gratis beschikbaar in de meeste horecagelegenheden. Vraag wel even de naam van het juiste netwerk en in veel gevallen is ook een wachtwoord vereist, dat u van het bedienend personeel kunt vernemen. Ook via tethering kunt u connectie maken met het internet.

Overschrijding maandelijkse bundel

Bij het overschrijden van uw maandelijkse bundel kunt u nog steeds met uw smartphone bellen, sms’en en internetten. Bedank wel dat u een extra bedrag per belminuut, sms-bericht en MB betaalt. Buiten uw maandelijkse bundel zijn de kosten per eenheid (belminuut, sms-bericht en MB) namelijk hoger.

Bij het overschrijden van uw databundel kunt u bij T-Mobile nog steeds tegen een zeer lage snelheid internetten op uw smarpthone. Bij Tele2 stopt het internet na het opraken van de databundel en via de app van Tele2 kunt u extra data kopen voor het resterende deel van de maand.

Sim-only abonnement aanpassen

In de praktijk blijkt vaak dat u meer of minder verbruikt dan de vooraf afgesproken hoeveelheid. Telecomaanbieders bieden u de mogelijkheid om per maand uw bundel aan te passen. Blijkt in de praktijk dat u de maandelijkse bundel steeds overschrijdt, pas dan uw sim-only abonnement aan. Dat kan altijd tegen bepaalde voorwaarden.

Contractduur sim-only abonnement

Een sim-only abonnementen kunt u afsluiten met verschillende looptijden: 2 jaar, 1 jaar of maandelijks. Een abonnement met een contractduur van twee jaar heeft de laagste tarieven voor bellen, sms’en en internetten. Sluit u een sim-only abonnement met een opzegtermijn van een maand, dan bent u relatief het duurst uit, maar daar staat tegenover dat u de flexibiliteit behoudt en niet vast zit aan langdurige contracten.

Simlockvrije telefoon

Bij een sim-only abonnement maakt u gebruik van een eigen toestel. Dat kan een tweedehands exemplaar zijn. Maar kunt u ook een simlockvrij toestel kopen bij een electronicazaak zoals de Mediamarkt of de BCC. Daar kunt u tegenwoordig al vanaf € 100 een kwalitatief goede smartphone scoren.

Natuurlijk kunt u ook een smartphone gebruiken die voorheen aan een abonnement gekoppeld was. Niet iedereen heeft elke jaar of elke twee jaar behoefte aan een nieuwe smartphone. Een smartphone kan gerust vier jaar mee. Daarna wordt het wat lastiger omdat het toestel waarschijnlijk geen veiligheidsupdates van de fabrikant krijgt en de processor zal wat te traag worden voor apps.

Laten we dit illustreren aan de hand van een voorbeeld. U hebt twee jaar terug een tweejarig abonnement inclusief smartphone afgesloten bij een telecomaanbieder. De periode van twee jaar is afgelopen en het dure toestel is afbetaald. Nu werkt de smartphone nog prima en u heeft geen behoefte om weer een nieuw langlopend abonnement af te sluiten met een nieuwe smartphone. U bent van oordeel dat uw huidige smartphone nog gemakkelijk een of twee jaar kan functioneren. U kunt nu  besluiten een sim-only abonnement af te sluiten. U kunt daarbij uw huidige smartphone blijven gebruiken. Als u gebruik gaat maken van een sim-only abonnement van een andere aanbieder, moet u het toestel simlockvrij maken. Hoe u dat doet leest u op de informatiepagina op deze website.

Verbruik inzien bij sim-only abonnement

Wilt u weten wat u per maand verbruikt? Via een app of online toegang bij de telecomaanbieder heeft u inzage in uw verbruik. Overigen staat deze informatie ook op de factuur, die u bij uw telecomaanbieder online kunt inzien.

Sim-only aanbieders in Nederland

Bij elke telecomaanbieder kunt u een sim-only abonnement afsluiten. Er zijn daarnaast ook aanbieders die alleen sim-only abonnementen verkopen, zoals Simpel, Simyo en YouFone.

Sim-only aanbieders in april 2021
TelecomproviderNetwerk4G5G
BenT-Mobilejanee
Budget MobielKPN janee
Caiway MobielT-Mobilejanee
hollandsnieuweVodafonejanee
KPNKPN jaja
LebaraKPN janee
SimpelT-Mobilejanee
SimyoKPN janee
T-MobileT-Mobilejaja
Tele2 T-Mobilejaja
VodafoneVodafonejaja
YoufoneKPN janee

Vind de goedkoopste sim-only aanbieder

Het vinden van de het goedkoopste sim-only abonnement is best wel een uitdaging. U ziet overal wel interessante aanbiedingen voorbijkomen, maar welk aanbod is nu werkelijk het goedkoopst?

Onafhankelijke sim-only vergelijker

Met de ofhankelijke sim-only vergelijker van Telecomtarieven kunt u heel gemakkelijk het goedkoopste abonnement vinden. Een aantal zaken moet u zelf instellen, zoals looptijd, aantal belminuten en de gewenste grootte van de databundel. Dan drukt u op de knop en worden alle beschikbare sim-only abonnementen die aan deze criteria voldoen razendsnel met elkaar vergeleken. De goedkoopste sim-only aanbiedingen staan bovenaan. Met de sim-only vergelijker kunt u ook nog zoeken op netwerk (KPN, Vodafone of T-Mobile) of telecomaanbieder. De sim-only vergelijker staat op een eigen pagina op deze site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.